Evolutia casei individuale, a standardelor, a tehnicilor si a materialelor s-a accelerat in ultimii ani. Tendinta in constructia de locuinte este din ce in ce mai mult spre o performanta energetica foarte ridicata. Prin urmare, sectorul constructiilor ofera numeroase solutii performante, una dintre acestea fiind reprezentata de casele pasive. Acest concept de locuinte eficiente din punct de vedere energetic a fost dezvoltat in Europa in conformitate cu standarde foarte exigente, adaptate la tarile reci.
Ce sunt casele pasive?
Casa pasiva este o locuinta cu un consum redus de energie datorita constructiei sale. Caldura captata si acumulata de soare si cea emisa de locuitorii casei, alaturi de capacitatea ridicata de izolare a casei, fac posibila satisfacerea nevoilor de incalzire si un consum de energie mai mic de 15 kWh/m²/an pentru o casa noua (25 kWh/m²/an pentru o casa renovata).
Locuintele pasive se bazeaza pe urmatoarele principii: izolatie eficienta, etanseitate la aer si ventilatie cu flux dublu cu recuperare de caldura – combinate cu respectarea unor criterii foarte exigente. Necesarul de incalzire este compensat de caldura interna a cladirii si de aportul solar, reducand drastic consumul de energie pe metru patrat si poluarea aerului. Unele dintre acestea isi produc propria energie din surse regenerabile. Desi criteriile pentru casele pasive nu impun utilizarea de materiale ecologice, majoritatea caselor pasive le folosesc / le inglobeaza de fapt.
Impactul ferestrelor asupra eficientei energetice a unei locuinte
Pentru casele pasive sunt recomandari specifice privind criteriile de alegere a ferestrelor si usilor – material, geamuri, dimensiuni, pozitionare. Fereastra este atat o sursa de pierdere de caldura, cat si de aport de energie. Exista diversi indici de clasificare a ferestrelor care te pot ajuta sa te orientezi.
Valoarea Uw
Valoarea Uw evalueaza energia pierduta pe metru patrat de fereastra si pe grad Kelvin. Pentru performanta asteptata a unei case pasive, valoarea Uw recomandata este de maximum 0,8 W/m²K – cu cat coeficientul este mai mic, cu atat izolatia este mai eficienta.
Geamurile ferestrelor.
Geamurile triple sunt recomandate sau chiar inevitabile pentru a obtine o performanta suficienta de izolare intr-o casa pasiva. Coeficientul de pierdere de caldura a vitrajului Ug trebuie sa fie de maximum 0,9 (recomandat fiind un coeficient mai mic de 0,7).
Orientare si dimensiuni.
In mod ideal, o casa pasiva ar trebui sa aiba ferestre mari orientate spre sud, pentru a beneficia de razele soarelui, si foarte putine ferestre orientate spre nord, pentru a evita pierderile de caldura. Suprafata totala ideala a ferestrelor pentru o casa pasiva este de aproximativ 25% din suprafata locuibila.
Materiale.
Ferestrele si usile cu cele mai mici pierderi de conductivitate sunt fabricate din PVC. Este important sa acorzi atentie performantei cadrului (profilului), a numarului de garnituri, pachetului de sticla si a distantierului utilizat in acesta.
ADF ConcretE – singurul profil eficient energetic realizat din materiale sustenabile
Reciclarea tamplariei la sfarsitul duratei sale de viata are un avantaj major, si anume conservarea mediului si a resurselor naturale: reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera (amprenta de carbon) si reducerea deseurilor din constructii depozitate la gropile de gunoi – aspecte tot mai populare in randul persoanelor care isi doresc sa construiasca o casa pasiva cu materiale sustenabile.
Profilul de PVC din ADF ConcretE contine o formula noua si unica pe piata, de amestec reciclat 100%. Procesul de reciclare consta in:
• maruntirea materialelor ferestrelor vechi si a resturilor din prelucrare;
• separarea succesiva a impuritatilor si sortarea fulgilor;
• filtrarea prin topire pentru separarea microparticulelor;
• granularea.
In urma acestui proces este obtinuta materia prima pentru profilul ADF ConcretE. Textura profilului, cu aspect de zidarie, transforma fereastra intr-un obiect de design, ce completeaza fatada si interiorul locuintei. Profilul exclusiv Clasa A, vitrajul triplu si distantierul DuraTherm® conduc la obtinerea unui coeficient de transfer termic total de pana la Uw = 0,75 W/m2K, criteriu important in realizarea caselor pasive.
Profilul ConcretE a primit doua premii importante in 2022: German Design Award si RedDot Design Award, prin care ii sunt recunoscute calitatea, durabilitatea si sustenabilitatea.
Daca iti doresti sa faci o alegere care sa te ajute, dar sa protejeze si natura, acest profil din materiale reciclate iti va oferi o eficienta energetica ridicata, fiind, totodata, si o optiune sustenabila. Pentru mai multe detalii, completeaza formularul de contact de pe pagina sau vino intr-unul din showroom-urile noastre!