In articolul anterior am vorbit despre elementele esentiale pentru performanta energetica a unei cladiri si, asa cum ai aflat, ferestrele reprezinta unul dintre elementele principale care influenteaza confortul termic si consumul de energie.
Ca sa poti reduce facturile cu pana la 40% si sa te bucuri de un ambient placut in orice anotimp, e important sa stii ce criterii sa urmaresti cand alegi o fereastra.
Standardul de eficienta energetica pentru ferestre
De la inceputul lui 2021, toate cladirile noi, inclusiv locuintele, trebuie sa respecte standardul european nZEB (Near-Zero Energy Buildings), adica sa aiba un consum de energie primara (incalzirea si racirea casei, prepararea apei menajere, energie electrica) aproape de zero.
Valorile se stabilesc in functie de zona geografica – de exemplu, in Romania, pentru blocurile noi de locuinte, consumul maxim admis de energie primara este 122 kWh/m2/an, iar pentru casele individuale valoarea se situeaza la 155 kWh/m2/an.
Aceasta directiva include standarde noi inclusiv pentru ferestre, redefinind astfel ce inseamna o fereastra eficienta energetic: fereastra cu vitraj triplu cu coeficient Ug de 0,5 W/m2K si un coeficient de transfer termic total Uw de 0,8W/m2K.
De stiut: Coeficientul de transfer termic total (Uw) se stabileste printr-o formula de calcul care implica parametrii de mai jos:
Uf = coeficientul termic de transfer al profilului (W/m2K)
Af = aria profilului (m2)
Ug = coeficientul de transfer termic al vitrajului (W/m2K)
Ag = aria vitrajului (m2)
ψ = coeficientul de transmisie liniara a distantierului (W/m2K)
Ig = perimetrul total al vitrajului (m)
Aw = suprafata totala a piesei de tamplarie
Chiar dacă Chiar daca nu planifici sa construiesti o casa sau sa te muti intr-o cladire noua de apartamente si esti doar interesat sa renovezi, pentru a obtine o eficienta energetica mai inalta, iti recomandam sa te ghidezi tot dupa criteriile nZEB – doar astfel ai siguranta ca ferestrele tale sunt intr-adevar proiectate pentru cel mai inalt nivel de performanta.
Tamplarie PVC sau tamplarie din aluminiu?
Tehnologiile actuale fac posibila performanta energetica a ferestrei indiferent daca rama este din PVC sau din aluminiu, cele doua materiale fiind capabile de performante similare la capitolul coeficient de transfer termic. Diferentele intre cele doua apar la alte niveluri:
Profilele PVC sunt 100% reciclabile, au un preț avantajos, întreținere simplă și rezistență înaltă la intemperii și șocuri tProfilele PVC sunt 100% reciclabile, au un pret avantajos, intretinere simpla si rezistenta inalta la intemperii si socuri termice.
Profilele din aluminiu au un design elegant si minimalist preferat de designeri si arhitecti, stabilitate ridicata, ofera multiple solutii tehnice, varietate de culori (paletar RAL) si o durata de viata de pana la 50 de ani.
Daca vrei sa combini avantajele, studiaza si varianta SmartAlu – aluminiu la exterior + PVC la interior, o combinatie care arata bine si imbunatateste rezistenta si longevitatea ferestrei.
Criterii de evaluat la achizitia unei ferestre eficiente energetic
Geamul termoizolant
Daca in privinta materialului profilelor optiunea depinde mai degraba de buget si preferinte, cand vine vorba de sticla, lucrurile stau diferit.
Geamul este unul dintre elementele-cheie de care depinde eficienta energetica a unei ferestre.
Vitrajul termoizolant cu trei foi este optiunea avansata, care ofera cel mai bun coeficient termic – cuprins intre 0.7 – 0.5 W/ m2K – prin comparatie cu vitrajul cu doua foi, cu un coeficient intre 1.3 – 1.0 W/m2K.
Diferenta dintre un geam triplu fata de unul dublu se traduce in economii lunare cu cel putin 10% mai mari.
Important este si factorul solar (g), care se refera la capacitatea ferestrei de a reflecta lumina solara care cade din belsug pe geam in timpul verii si a o impiedica sa incalzeasca incaperea. Un vitraj cu control solar avansat are un factor g de 0,5.
Tipul profilului
Un aspect considerat relevant de clienti in ceea ce priveste eficienta energetica (dar nu este) il reprezinta camerele de izolare. E bine sa stii ca nu exista o relatie directa intre numarul de camere si rezistenta termica a profilului.
Factorul cel mai important este, de fapt, adancimea profilului de rama: cu cat profilul este mai adanc, cu atat vei obtine o izolare termica mai buna si, implicit, un consum mai mic de energie.
Garniturile de etansare
Garniturile sunt cele care blocheaza trecerea curentilor de aer si patrunderea vaporilor de apa si asigura izolarea termica si fonica.
Este indicat sa alegi ferestre cu 3 garnituri de etansare – prezenta celei de-a treia garnituri in zona de inchidere si deschidere a ferestrei permite crearea a doua camere de aer, care vor diminua transferul termic in zona respectiva.
Distantierul termic (bagheta)
Distantierul separa foile de sticla si rolul sau este de a crea un mediu etans, care nu lasa caldura sa treaca.Distantierul clasic din aluminiu are dezavantajul de a crea o punte termica, pentru ca este confectionat dintr-un material superconductor.
Opteaza pentru distantierul tip warmEdge DuraTherm, care, prin coeficientul sau de transfer termic foarte scazut (0.035 W/m2K), are o contributie importanta la performanta energetica a ferestrei.
In plus, acesta previne formarea condensului si, datorita flexibilitatii sale, face ca ferestrele sa fie mai rezistente la fluctuatiile temperaturii si ale presiunii aerului.
Montajul
Calitatile inalte ale tamplariei pot fi semnificativ diminuate de o slaba executie a montajului.
Montajul cu spuma poliuretanica, larg folosit, are neajunsuri: spuma este un material care permite transferul de caldura si este permeabil la vapori.
Opteaza pentru montajul cu banda – o solutie rapida si curata, cu multiple avantaje: este 100% etans, elimina riscul aparitiei mucegaiului in stratul de mijloc al ferestrei, izoleaza termic si fonic, este elastic si absoarbe miscarile structurale ale cladirii si ofera protectie completa la ploi si vant.
Totodata, ca sa obtii maximul de la performanta ferestrelor, este de preferat sa le montezi spre limita exterioara a tamplariei, cat mai aproape de termoizolatie.
Ai nevoie de consiliere in alegerea ferestrelor? Contacteaza-ne si te putem ghida printre solutiile tehnice.