Eficienta energetica presupune adoptarea unor seturi de metode si tactici pentru conservarea resurselor energetice. Conform Strategiei energetice a Romaniei 2020-2030, la nivelul UE, incalzirea rezidentiala reprezinta 78% din consumul de energie, in vreme ce racirea reprezinta doar circa 1%. In Romania, doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termica.
Sunt casele eficiente energetic rentabile?
Locuintele eficiente din punct de vedere energetic reduc consumul inutil de energie, emisiile de gaze cu efect de sera si cererea de resurse neregenerabile. In acelasi timp, acestea asigura conditii de viata mai sanatoase si ofera proprietarilor de locuinte economii semnificative fata de locuintele conventionale. Eficienta energetica rezidentiala poate fi imbunatatita cu ajutorul unor strategii si produse eficiente din punct de vedere energetic.
De ce ai nevoie pentru o casa eficienta energetic?
Casele eficiente energetic au multe avantaje. Acestea se simt mai confortabile, deoarece izolatia suplimentara mentine peretele interior la o temperatura constanta. De asemenea, umiditatea interioara este mai bine controlata, curentii de aer sunt redusi, iar izolatia suplimentara si constructia etansa ajuta la o mai buna respingere a zgomotului exterior.
Izolatie: o casa eficienta din punct de vedere energetic are valori R (rezistenta termica absoluta) de izolatie mult mai mari decat cele impuse de majoritatea codurilor locale de constructie.
Ferestre: o casa obisnuita pierde peste 25% din caldura prin ferestre. Prin urmare, o casa eficienta din punct de vedere energetic ar trebui sa aiba putine ferestre pe laturile nordice, estice si vestice. De asemenea, suprafata ferestrelor nu ar trebui sa depaseasca 30% din suprafata totala a locuintei. Specialistii recomanda montarea ferestrelor pe partea sudica a casei, cu dimensiuni de minimum 20% din suprafata locuintei.
Ventilatie: deoarece o casa eficienta din punct de vedere energetic este etansa, aceasta trebuie sa fie ventilata in mod controlat. Ventilatia mecanica promoveaza o atmosfera mai confortabila si reduce infiltrarea umiditatii si aparitia condensului.
Electrocasnice eficiente energetic: aparatele cu o eficienta de functionare relativ ridicata sunt, de obicei, mai scumpe. Cu toate acestea, utilizeaza mai putina energie si sunt puncte de vanzare atractive atunci cand locuinta este revanduta. Masinile de spalat rufe, uscatoarele de rufe, masinile de spalat vase, frigiderele si aparatele de aer conditionat sunt extrem de utilizate intr-o locuinta si pot aduce scaderi considerabile ale costurilor facturilor, daca sunt eficiente energetic.
Ce alte masuri poti lua pentru economisirea energiei?
Cu doar cativa pasi marunti si putina planificare, poti economisi energie si plati mai putin la facturi. Primul pas pe care trebuie sa-l faci in planificarea modalitatilor de reducere a consumului de energie al locuintei este sa analizezi obiceiurile tale zilnice. Schimbarea treptata a acestor obiceiuri, precum cat de des folosesti apa calda si pentru ce motive, cand lasi luminile aprinse si de cate ori ti s-a intamplat sa pleci uitand un bec aprins in camera, ce echipamente electrice sunt pornite sau daca sunt lasate in stand-by, iti poate aduce reduceri insemnate ale facturilor. Aceste schimbari nu necesita investitii financiare, ci doar corectari de comportament.
Insa, daca iti doresti sa investesti pentru a reduce consumul de energie, mai ales in anotimpul cald, iti recomandam montarea sistemelor de umbrire. Rulourile pentru ferestre ofera protectie termica, fonica si impotriva razelor solare. In plus, garanteaza si siguranta impotriva fenomenelor naturale sau a actelor de vandalism.
Pentru mai multe informatii despre avantajele caselor eficiente energetic, ia legatura cu un specialist ADF din zona ta: https://fereastra-adf.ro/contact-adf/