O fereastra bine conceputa si instalata corespunzator contribuie in mare masura la izolarea locuintei. Aceasta asigura lumina naturala si joaca un rol important in ceea ce priveste confortul termic. Ferestrele sunt responsabile pentru o parte semnificativa a costurilor de incalzire si racire a cladirilor.
In functie de numarul, dimensiunile si caracteristicile ferestrelor unei locuinte, precum si de modul si frecventa cu care iti climatizezi locuinta, poti observa economii consistente la facturile lunare de energie. Prin urmare, este esential sa alegi ferestrele potrivite, prin verificarea coeficientului de izolare termica a tamplariei si a geamului.
In acest articol oferim atat informatii despre coeficientul termic si acustic, cat si sfaturi cu privire la alegerea ferestrelor potrivite. Astfel, vei sti cum sa alegi ferestre performante care sa iti satisfaca toate asteptarile.
Performanta energetica a unei ferestre
Eticheta energetica a ferestrelor permite persoanelor sa compare, intr-un mod mai simplu, performanta energetica si sa afle care sunt cele mai eficiente din punct de vedere termic sau acustic. Toate acestea sunt realizate folosind scara familiara de culori si litere pentru aparatele electrocasnice, de la „F” (cel mai putin eficient) la „A” (cel mai eficient), si cu includerea unor pictograme care fac mai clar si mai usor de inteles ce inseamna fiecare parametru tehnic.
Metodologia de calcul pentru eticheta energetica a ferestrelor se bazeaza pe standardul international ISO18292, care determina nevoile de incalzire si racire, pe baza climatului si a caracteristicilor cladirii. Pentru a obtine clasificarea energetica, sunt necesari doar parametrii tehnici obtinuti cu marcajul CE, fara a fi necesare teste suplimentare:
- coeficientul de transmisie termica (valoarea Uw);
- factorul solar (valoarea g);
- clasa de permeabilitate la aer;
- atenuare acustica (valoare dB).
Modul de evaluare a performantei energetice a unei ferestre
Deoarece o fereastra asigura mai multe functii, aceasta trebuie sa indeplineasca anumite criterii de performanta energetica, care sa mentina sau sa diminueze nivelul de consum energetic al cladirii. Prin urmare, performanta energetica a unei ferestre depinde de etanseitatea sa, de rezistenta termica si de capacitatea sa de a transmite si de a absorbi radiatiile termice incidente.
Coeficientul termic al unei ferestre
Exprimat in W/(m²K), acest coeficient defineste gradul de transfer termic si, prin urmare, performanta de izolare termica a ferestrei. Acesta cuantifica pierderile de caldura ale ferestrei. Cu cat valoarea Uw este mai mica, cu atat este mai buna izolarea si, prin urmare, cu atat mai buna este performanta ferestrei. Acesta este cel mai important indicator, deoarece ia in considerare pierderile termice ale cadrului, precum si pe cele ale geamului. Acest coeficient este specific fiecarui model, deoarece depinde de:
• coeficientul termic de transfer al profilului utilizat in constructia ferestrei;
• aria profilului;
• coeficientul de transfer termic al vitrajului;
• aria vitrajului;
• coeficientul de transmisie liniara a distantierului;
• perimetrul total al vitrajului; • suprafata totala a piesei de tamplarie.
Retineti insa ca pierderile de caldura legate de conexiunea „perete/cadru” nu sunt luate in considerare la calcularea coeficientului Uw. Prin urmare, instalarea atenta de catre un profesionist si montarea unor benzi izolatoare sunt esentiale pentru a asigura o etansare perfecta intre cadru si perete. Pentru a obtine o schimbare semnificativa in locuinta si o noua performanta termica satisfacatoare, te sfatuim sa alegi ferestre cu o valoare Uw de 0,9 W/m²K sau mai mica.
Imbunatatirea etanseitatii ferestrei
Instalarea foliilor sau benzilor izolatoare in jurul marginilor ferestrei imbunatateste etanseitatea. Banda precomprimata reprezinta cea mai buna solutie de etansare. Este extrem de durabila, conceputa pentru protectia impotriva infiltratiilor de apa, a zgomotului, si a vantului. Dupa instalare, banda expandeaza pentru a umple golurile.
Pentru a face o alegere potrivita intre aceste diferite tipuri de montaj, poti cere parerea unui specialist ADF.
Coeficientul fonic al unei ferestre
Izolarea fonica a unei ferestre este exprimata ca o reducere a numarului de decibeli (dB), coeficientul Rw fiind exprimat in dB. Un indice Rw mai mare de 38 dB reprezinta un confort acustic ridicat. Acest lucru inseamna ca esti ferit de zgomotele exterioare enervante si te poti bucura din plin de liniste. Coeficientul Rw indica reducerea numarului de decibeli asigurata de izolatia geamului ales.
Ce profile sunt potrivite pentru o performanta termica ridicata a ferestrelor?
Dupa cum se poate observa, toti indicii si coeficientii utilizati pentru a defini performanta termica si acustica a unei ferestre depind de rama, de montaj, dar, in mare masura, si de geam. Geamul este compus, de fapt, din doua sau mai multe placi de sticla de grosime variabila (in mm), separate prin baghete distantiere (aluminiu sau distantiere de tip “bagheta calda”) care, prin sigilare, etanseaza spatiul umplut cu gaz Argon dintre acestea. Specialistii ADF iti recomanda sa optezi pentru pachetul de geam termoizolant cu 3 foi de sticla si bagheta calda (sau Warm Edge).
Daca ai in plan alegerea unor noi ferestre pentru locuinta ta, nu ezita sa ne contactezi pentru a-ti oferi optiuni personalizate: https://fereastra-adf.ro/contact-adf/.