In ultimii ani, romanii au devenit din ce in ce mai preocupati de modul in care isi construiesc si amenajeaza locuinta.
Pe langa caracteristicile de ordin estetic, acestia au devenit interesati si de noile metode de economisire a energiei prin adoptarea anumitor standarde de proiectare si de constructie.
Conform datelor oferite de reprezentantii ADF, in anul 2022 s-au conturat cateva tendinte de achizitie in ceea ce priveste ferestrele, care ne pot ajuta sa identificam noi trenduri pentru 2023.
In 2023, ferestrele cu triplu vitraj sunt in tendinte
85% dintre clienti au optat in 2022 pentru ferestre cu geam triplu, spre deosebire de doar 15% care au achizitionat geam cu dublu vitraj. Printre motivele pentru care cei mai multi romani au ales ferestrele cu triplu vitraj, regasim:
- Pierderi mai mici de caldura
- Eficienta crescuta, facturi de energie mai mici
- Zgomot mult redus
- Condens redus / inexistent
- Rezistenta crescuta, locuinta mai sigura
Avand in vedere toate aceste functionalitati ale geamurilor cu triplu vitraj, cu siguranta vor ramane printre optiunile preferate ale clientilor si in 2023. Aceste vitraje reprezinta solutia perfecta pentru orice tip de locuinta, deoarece combina un inalt nivel de eficienta energetica cu o transmisie luminoasa foarte buna.
Preferinte pentru tamplaria care imita lemnul
75% dintre clienti au ales nuante variate de culori pentru tamplaria ferestrelor si doar 25% au optat pentru albul clasic. Tamplaria care imita lemnul reprezinta o alegere mai usor de inglobat in designul unei locuinte, indiferent de stilul de design ales, si nu e necesar sa fie curatata atat de des, pentru ca amprentele sau alte urme nu sunt la fel de vizibile ca in cazul unei tamplarii alb imaculat.
A crescut si numarul clientilor care opteaza pentru o tamplarie bicolor – aceasta ofera posibilitatea de a asorta interiorul sau exteriorul casei, folosind culori diferite. Pentru 2023, estimam ca acest procent nu va suferi schimbari drastice, romanii incercand sa gaseasca metode inedite de a-si amenaja locuinta.
Sticla cu emisivitate scazuta – tendinta de economisire a energiei
45% dintre clienti au optat pentru o sticla cu emisivitate scazuta – formata din sticla clara, pe care este depusa o pelicula fina, transparenta, pe baza de argint si oxizi metalici. Aceasta pelicula fina formeaza o bariera termica ce pastreaza caldura in interiorul casei, fara a minimiza cantitatea de lumina care intra in locuinta. Alte beneficii ale acestei sticle sunt reprezentate de:
- Izoleaza termic
- Imbunatateste eficienta energetica
- Ajuta la reducerea costurilor de incalzire
Avand in vedere costurile energetice aflate in continua crestere, tindem sa apreciem ca, in 2023, romanii vor alege intr-un numar mult mai mare sticla cu emisivitate scazuta.
Sticla cu control solar – un trend actual si in 2023
55% dintre solicitarile pentru ferestre au integrat si sticla cu control solar. Pe scurt, sticla cu control solar asigura o protectie eficienta impotriva caldurii, blocand pana la 70% din caldura soarelui. Acest lucru ajuta la mentinerea camerelor mai racoroase, fara a opri cu totul patrunderea luminii.
Pe scurt, sticla cu control solar mentine interioarele mai racoroase, permite patrunderea luminii si asigura un consum redus de energie. Aceasta actioneaza si ca un scut termic impotriva frigului din timpul iernii. Sticla cu control solar este cea mai potrivita in climatele calde sau pentru ferestrele orientate catre sud si vest.
In 2023, cresc preferintele pentru ferestrele supradimensionate
Suprafata ferestrelor a crescut cu 10% in ultimul an. Pentru 2023, estimam ca acest procent va lua amploare. Sa ne concentram asupra avantajelor pe care le prezinta aceasta preferinta a consumatorilor. Primul dintre acestea, care ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, este cantitatea mare de lumina naturala care intra in locuinta.
Pe langa confort si bunastare, interioarele luminoase au si un aspect estetic mai placut. Par mai mari, mai spatioase si mai primitoare. Geamurile mari, in special sub forma usilor culisante de terasa, conecteaza in mod functional interiorul casei cu spatiul exterior.
Este recunoscuta importanta montajului profesional
Tot mai multi romani au optat si vor opta pentru un montaj profesional al ferestrelor. Unul dintre cele mai mari beneficii ale instalarii profesionale a ferestrelor este linistea de care te bucuri in timp ce un profesionist se ocupa de montarea corecta. Nu este necesar sa investesti timp, efort si energie. Instalatorii vor folosi o izolatie suficienta intre geamuri si rame pentru a impiedica vremea de afara sa compromita confortul interior. Instalarea corecta iti permite sa te bucuri de toate beneficiile aduse de noile ferestre.
Cu siguranta 2023 va fi un an plin de alegeri inspirate care sa asigure atat confortul, cat si eficienta energetica a locuintei tale. Daca ai deja in plan schimbari legate de usile sau ferestrele casei tale, specialistii ADF sunt pregatiti sa iti ofere sfaturi personalizate: https://fereastra-adf.ro/contact-adf/.