O casa mai eficienta din punct de vedere energetic reduce consumul de energie si protejeaza proprietarii de preturile ridicate ale energiei. De asemenea, poate asigura un climat interior mai confortabil, o mai buna calitate a aerului, reducerea zgomotului exterior si te poate ajuta sa economisesti pe termen lung. In acelasi timp, vei contribui la protectia mediului si a climei, deoarece vei consuma mult mai putina energie, scazand nivelul de poluare.
Importanta eficientei energetice
Un studiu realizat de Reveal Marketing Research si Romania Eficienta in septembrie 2022 ne arata ca peste 8 din 10 romani considera importanta cresterea eficientei energetice a cladirilor. In acelasi timp, 92% dintre romanii din mediul urban considera pretul energiei electrice un aspect care ii preocupa in mare masura. Economisirea de energie electrica reprezinta principalul motiv de reducere a costurilor pentru 66% dintre acestia. Aceasta reducere a costurilor este si unul dintre cele mai mari avantaje ale adoptarii de masuri de crestere a eficientei energetice, cu un procent de 67% pentru. Economisirea energiei este si unul dintre motivele pentru care sunt din ce in ce mai apreciate casele moderne cu ferestre si deschideri mari in care sa beneficiezi de cat mai multa lumina naturala.
Calitatea mediului interior (IEQ) si eficienta energetica
Calitatea mediului intern (IEQ) se refera la un set de factori care influenteaza interiorul unei cladiri, cum ar fi materialele, iluminatul, calitatea aerului, acustica si confortul termic. Impreuna, aceste aspecte determina conditiile de sanatate si bunastare a oamenilor, fiind fundamentale pentru atenuarea efectelor negative. Imbunatatirea confortului si a calitatii mediului interior poate reduce bolile asociate cu locuintele slab ventilate, umede si neizolate, cum ar fi astmul, bronsita sau chiar depresia.
Imbunatatirea eficientei energetice contribuie si la mentinerea calitatii mediului interior al cladirii prin asigurarea unui iluminat, a unei acustici, a unei ventilatii, a unui confort termic si a unei calitati a aerului interior adecvate pentru a imbunatati bunastarea, sanatatea si productivitatea utilizatorilor.
Masuri de crestere a eficientei energetice
Desi exista si alte modalitati ca o cladire sa devina eficienta din punct de vedere energetic, specialistii nostri recomanda urmatoarele:
1. Analiza si gestionarea consumului de energie. Primul pas catre o mai buna eficienta energetica este o mai buna gestionare a energiei. Analiza comparativa a consumului de energie te va ajuta sa evaluezi consumul actual si sa identifici metode de economisire a energiei.
2. Iluminatul inteligent. De la becuri cu temporizator la comenzi wireless pentru smartphone-uri, iluminatul inteligent poate fi implementat ca masura de eficienta energetica in multe moduri. LED-urile inteligente nu numai ca au o durabilitate si o performanta mai bune decat cele cu incandescenta, dar consuma si mult mai putina energie. Ferestrele mari, cu aport major de lumina naturala, pot contribui la reducerea energiei necesare pentru iluminat.
3. Izolatia. O cladire bine izolata pierde mai putin aer cald in timpul iernii si mai putin aer rece in timpul verii. Acest lucru duce la o reducere substantiala a consumului de energie in timp.
4. Usile si ferestrele cu un coeficient de transfer termic scazut. Produsele cu un coeficient de transfer termic total cat mai scazut sunt cele mai cautate, intrucat ferestrele si usile cu un astfel de coeficient ofera o izolatie mult mai buna si sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Pentru ca o fereastra sa fie eficienta din punct de vedere al transferului termic, Uw ar trebui sa aiba o valoare mai mica de 0,8 W/m²K.
5. Sursele de energie regenerabila. Sursele de energie regenerabila fac mult mai mult pentru locuinta decat sa reduca amprenta ecologica a acesteia. Acestea ii cresc valoarea pe piata si, cel mai important, ajuta la reducerea costurilor cu energia.
Standardele nZEB – „nearly zero energy building”
Cladirea cu un consum de energie aproape zero este reprezentata de locuinta cu o performanta energetica foarte ridicata. Cantitatea aproape zero sau foarte mica de energie necesara ar trebui sa fie acoperita intr-o masura semnificativa de energie din surse regenerabile, inclusiv energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.
Directiva europeana privind performanta energetica a cladirilor reformata in 2010 (EPBD) prevede ca toate cladirile noi sa aiba un consum de energie aproape zero (nZEB) pana la 31 decembrie 2020 si toate cladirile publice pana la 31 decembrie 2018. Acest lucru inseamna ca orice cladire finalizata dupa aceste date ar trebui sa atinga standardul, indiferent de data la care a fost inceputa.
Standardul nZEB se aplica tuturor cladirilor noi ocupate dupa 31 decembrie 2020. Aceasta inseamna o performanta energetica imbunatatita pentru specificatiile privind structura, serviciile si iluminatul. De asemenea, se introduce o cerinta obligatorie pentru sursele regenerabile. In general, sursele regenerabile trebuie sa asigure 30% din consumul de energie primara.
Avand in vedere ca cea mai mare cantitate de energie consumata (primara) este cea produsa pentru incalzire, este necesara si verificarea performantei termice a tamplariei. Sunt 4 factori care au impact asupra acestei performante: profilul utilizat, pachetul de geam termoizolant (se recomanda ferestrele cu triplu vitraj), bagheta termica, precum si montajul acesteia. Pentru a afla mai multe informatii cu privire la solutii de eficientizare energetica sau daca vrei sa primesti o recomandare personalizata de usi sau ferestre eficiente energetic, contacteaza-ne si te vom ajuta cu solutii specializate: https://fereastra-adf.ro/contact-adf/