Casele pasive nu reprezinta un concept nou pe piata din Romania. Acestea ofera extrem de multe beneficii, atat proprietarilor, cat si mediului inconjurator. Casele pasive nu reprezinta un stil arhitectural, ci un standard de eficienta termica obtinut in urma unei certificari emisa de o institutie autorizata.
Casele pasive ofera conditii de viata mai durabile si ajuta proprietarii sa economiseasca sume importante de bani. Insa, ce caracteristici le definesc eficienta energetica si de ce sunt atat de populare anul acesta? Odata cu cresterea inflatiei si a facturilor la gaze si electricitate, tot mai multi romani se afla in cautarea unor solutii care sa diminueze costurile de trai.
Care sunt beneficiile unei case pasive?
Fiind o investitie pe viata, aplicarea standardelor de constructie a unei case pasive iti va oferi beneficii variate si de lunga durata. Chiar daca schimbarile de temperatura variaza drastic de la un anotimp la altul, o casa eficienta energetic iti va oferi tot confortul, in fiecare sezon. Casele pasive implementeaza proiectarea fara punti termice, astfel, izolatia este aplicata fara puncte slabe in jurul intregii cladiri. Pierderile de caldura sunt diminuate considerabil. Facturile la gaz si electricitate vor fi semnificativ mai mici datorita consumului redus de energie. Pe termen lung, casele pasive iti vor economisi cu siguranta bani, dar, pe langa aceasta, au efecte benefice asupra mediului si sanatatii.
Cum construiesti o casa pasiva sau eficienta energetic?
- Termoizolatia continua, de calitate si o grosime constanta pe intreaga suprafata a cladirii;
- Ferestre, usi si vitraje performante termic si cu o orientare eficienta, care sa asigure aportul solar si necesarul de umbrire, in functie de anotimp;
- Etanseitatea anvelopantei, necesara prevenirii infiltratiilor de aer sau de apa;
- Eliminarea puntilor termice pentru a nu pierde caldura;
- Ventilatia cu recuperare a caldurii si a umiditatii.
Pentru a obtine certificarea de casa pasiva, fereastrele alese trebuie sa fie eficiente energetic si sa aiba vitraj triplu cu coeficient Ug de 0,5 W/m2K si un coeficient de transfer termic total Uw ≤ 0,8W/m2K. Cu cat acest coeficient este mai mic, cu atat fereastra este mai eficienta termic.
Ce sunt ferestrele eficiente energetic?
Izolarea sporita a ferestrelor eficiente energetic reduce consumul de energie si, in acelasi timp, creste confortul general al locuintei. Performanta energetica a unei ferestre depinde de modul in care aceste materiale impiedica trecerea caldurii, precum si de cantitatea de lumina solara care trece prin geam si de cat de putin aer se poate infiltra in jurul ferestrei.
Factorii care cresc eficienta energetica a unei ferestre
Exista cativa factori care definesc eficienta energetica a ferestrelor. O fereastra devine eficienta din punct de vedere energetic atunci cand are trei foi de sticla – geamuri triple, camere de izolare multiple, spatiul dintre foile de sticla este etansat cu gaz argon, 3 garnituri de etansare si distantiere de calitate (cunoscute si sub denumirea de baghete termice calde). Toate aceste caracteristici eficiente din punct de vedere energetic ajuta la crearea ferestrei perfecte pentru economisirea energiei.
Discutam mai jos despre factorii care influenteaza eficienta energetica a ferestrelor:
Geamurile triple (48 – 52 – 60 mm) pentru ferestre
Productia pachetului de geam termoizolant cu 3 foi de sticla (denumit si tripan) este realizata prin asamblarea a trei foi de sticla, separate prin baghete distantiere (de tip Worm Edge) care, prin sigilare, etanseaza spatiul umplut cu gaz argon dintre acestea.
Materiale de calitate pentru profiluri
Instalarea unei ferestre eficiente energetic este necesara pentru a economisi energie, insa este important sa alegi si un profil al ferestrei calitativ. Materialele de calitate ale profilului vor reduce transferul de caldura si vor izola mai bine ferestrele, asigurand o incalzire si o racire mai eficienta a locuintei.
Etansarea dintre cercevea si tocul ferestrei cu ajutorul garniturilor.
Recomandam utilizarea unor garnituri calitative, ce vor asigura o rezistenta crescuta la schimbarile de temperatura din orice anotimp.
Montajul
Eficienta unei ferestre de calitate rezulta si din modul in care este montata. Un montaj incorect creeaza disfunctionalitati, micsoreaza durata de viata a ferestrei si scade considerabil performanta termica. In realizarea caselor pasive, recomandam montajul realizat cu banda precomprimata de etansare.
Daca ai in plan constructia unei case pasive sau eficientizarea energetica a actualei tale locuinte, nu ezita sa ne contactezi pentru a-ti oferi optiuni personalizate de ferestre si usi eficiente energetic: https://fereastra-adf.ro/contact-adf/