Facturile la electricitate si incalzire acapareaza o parte importanta din bugetul lunar al familiei. Iar daca adaugam in ecuatie si tendinta recenta de crestere a costurilor energiei si sezonul rece care sta sa vina, cu siguranta fiecare dintre noi este preocupat sa stie cum pot fi optimizate aceste cheltuieli recurente.
Pe termen scurt, putem analiza care sunt alternativele in materie de furnizori de energie, insa, pentru o schimbare durabila, cu impact pe termen lung, este nevoie sa ne transformam locuinta intr-o casa eficienta energetic.
Ce este o casa eficienta energetic?
Pe scurt, o locuinta eficienta energetic este un imobil care consuma cat mai putina energie pentru iluminarea, incalzirea si racirea sa. Un consum mai scazut nu compromite confortul resimtit, ci ne ajuta sa facem economii la utilitati si, in acelasi timp, sa fim mai responsabili cu mediul inconjurator.
La nivel mondial, tendinta este de a construi cladiri care consuma cat mai putin, au cat mai putine pierderi si sunt echipate cu surse de producere a energiei. Mai mult, conform unei normative UE, din 2021, toate cladirile nou-construite cu autorizatii emise incepand cu 31 decembrie 2020, trebuie sa aiba un consum de energie mai mic de 112 kWh/m2/ an, adica sa respecte standardul nZEB (Near-Zero Energy Buildings).
Dar eficienta energetica nu este doar un obiectiv pentru pentru constructiile noi; si locuintele existente isi pot imbunatati bilantul energetic.
Cum poti avea o casa eficienta energetic?
- Ferestre de calitate
Stiai ca un sfert din transferul termic se realizeaza la nivelul ferestrelor? Asta inseamna ca locuinta va pierde caldura pretioasa iarna, iar, pe timp de vara, aerul conditionat va functiona la capacitate maxima pentru a raci incaperile.
Din acest motiv, ia in calcul sa schimbi ferestrele sau, daca esti in proces de constructie, sa alegi o gama performanta, ca sa poti reduce factura cu pana la 30% – 40%.
Ce sa urmaresti la o fereastra termopan de calitate?
In primul rand, sticla, care trebuie sa fie termoizolanta. Geamurile triple (48 – 52 – 60 mm) au un coeficient de transfer termic foarte mic, de 0.5. Aceasta performanta se obtine prin utilizarea sticlelor selective cu depuneri speciale, precum si a utilizarii distantierului termic DuraTherm.
Gazul Argon dintre foile de sticla contribuie major la reducerea transferului termic. In privinta ramelor, orienteaza-te fie pentru profile PVC cu adancime de constructie cat mai mare si 3 garnituri pentru izolare eficienta, fie pentru sisteme din aluminiu concepute pentru case pasive.
Completeaza eficienta ferestrelor tale cu rulouri – o solutie ingenioasa de protectie termica, fonica si impotriva razelor solare.

- Izolatie termica corecta
Oricat de bine ar fi construita o cladire, materialele folosite la structura nu pot impiedica pierderile de energie, estimate la 35% la nivelul peretilor, 25% la nivelul podului si 15% la nivelul pardoselii.
Izolarea termica trebuie sa tina cont de zona geografica in care locuiesti, de expunerea la soare de care beneficiaza cladirea si de vechimea cladirii (imobilele mai vechi tind sa piarda mai multa caldura).
Peretii interiori si acoperisul pot fi izolati cu rigips si vata minerala, cei exteriori cu vata bazaltica sau polistiren expandat, iar pardoselile cu polistiren extrudat.
Cel mai important criteriu de selectie a izolatiei este coeficientul de conductivitate termica – cu cat mai mic, cu atat mai bine. - Electrocasnice cu clasa energetica superioara
Nu ne putem lipsi de frigider sau masina de spalat, dar este important sa le alegem cu grija sau sa le innoim, daca avem modele mai vechi.
Achizitioneaza electrocasnice din cea mai buna clasa energetica ce se incadreaza in bugetul tau. Clasele energetice sunt afisate, prin lege, pe eticheta produsului, iar din martie 2021, UE a realizat o reclasificare. Eficienta energetica este clasificata acum de la A (cea mai eficienta) la G (cea mai putin eficienta).
Cele mai multe combine frigorifice moderne au sisteme no-frost, insa daca ai un model mai vechi, ai grija sa dezgheti regulat congelatorul. Depunerile de gheata pot cauza un consum de energie chiar si cu 30% mai mare.E bine sa stii si ca un ciclu de uscat rufe consuma de doua ori mai mult decat unul de spalare.
Inca ceva: pe timp de vara, seteaza aerul conditionat la o temperatura cu cel mult 6-7 grade mai mica fata de cea de afara.

Cele mai multe combine frigorifice moderne au sisteme no-frost, insa daca ai un model mai vechi, ai grija sa dezgheti regulat congelatorul. Depunerile de gheata pot cauza un consum de energie chiar si cu 30% mai mare.E bine sa stii si ca un ciclu de uscat rufe consuma de doua ori mai mult decat unul de spalare.
Inca ceva: pe timp de vara, seteaza aerul conditionat la o temperatura cu cel mult 6-7 grade mai mica fata de cea de afara.
Becuri economice
Vremea becurilor incadescente a trecut. Sunt ieftine, insa au o durata de viata scurta, un randament mic si consuma foarte multa energie.
Cumpara becurile LED pentru toate obiectele de iluminat din casa ta. Costul acestora de achizitie este, intr-adevar, mai mare, insa vei recupera rapid banii, pentru ca becurile LED consuma cu pana la 90% mai putin decat cele clasice.
Totodata, acestea au si o durata de viata care poate ajunge la 10 ani si sunt ecologice – nu contin substante toxice si pot fi reciclate.

Surse alternative de energie
In cazul in care stai la casa, ai conditii optime pentru a instala panouri solare pe acoperis, pentru a folosi o sursa inepuizabila si regenerabila de energie.
Exista doua categorii de panouri solare – termice, care convertesc energia solara pentru a incalzi apa menajera sau apa din calorifere – si fotovoltaice – care transforma energia solara in electricitate.
Investitia initiala se recupereaza in primii ani de la instalare, datorita duratei de viata indelungata a panourilor, a costurilor scazute de exploatare si a economiilor la factura. Ca sa-ti faci o idee: folosind energia solara regenerabila in paralel cu cea conventionala, poti reduce costurile facturii cu cel putin 25%, iar un panou solar termic poate asigura 80% din necesarul de apa calda pe timp de iarna.
Un comportament responsabil
Multi dintre noi obisnuim sa ne lasam telefoanele la incarcat peste noapte sau sa nu decuplam electrocasnicele mici dupa utilizare. Toate aceste obiceiuri ne pot costa in timp mai mult decat credem.
Te sfatuim sa scoti din priza cuptorul de microunde, filtrul de cafea si orice alt aparat cu indicatoare LED sau afisaj electronic dupa ce nu il mai folosesti.
Incarca telefonul pe timpul zilei si nu lasa incarcatorul conectat dupa ce bateria este la 100%. La final de zi, scoate din priza si laptopul si consola de gaming.
Se estimeaza ca orice dispozitiv electronic lasat in stand-by consuma cel putin 40% din energia necesara functionarii.
Ca sa nu fii nevoit sa te ocupi de fiecare dispozitiv in parte, foloseste prelungitoare cu intrerupator de energie.
Locuinta ta cum sta la capitolul eficienta energetica? Cu pasi mici, poti ajunge la cel mai bun scor. Suntem aproape daca vrei sa incepi cu ferestrele!